Účinná ochrana před rakovinou plic - některé druhy ovoce a zeleniny
16. 7. 2008
Kuřáci,
kteří hojně konzumují ovoce, zeleninu a pijí zelený nebo i černý čaj se
tím mohou poměrně úspěąně bránit rakovině, tvrdí vědci.
Výzkumníci z UCLA totiľ objevili, ľe kuřáci, kteří zařadili do své
stravy vysoké dávky přírodních látek zvaných flavonoidy, měli
prokazatelně niľąí riziko vzniku rakoviny plic. Kdyľ uváľíme, ľe více
jak 90 procent rakoviny plic je způsobeno kouřením cigaret a jiných
tabákových výrobků, je toto zjiątění dost důleľité.
Výsledky této studie se objevily tento měsíc v časopise s výmluvným
názvem Cancer, vydávaném American Cancer Society. „Zjistili jsme, ľe
některé typy flavonoidů jsou spojovány se sníľený rizikem rakoviny plic
u kuřáků,“ řekl doktor Zuo-Feng Zhang, výzkumník z Jonsson Cancer
Center na UCLA a profesor zdravotnictví a epidemiologie na UCLA School
of Public Health. „Výsledky to byly zajímavé zejména proto, ľe kouření
tabáku je hlavním rizikovým faktorem pro vznik a vývoj rakoviny plic.“
Flavonoidy jsou ve vodě rozpustné rostlinné pigmenty, které mají
antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, a které mohou působit proti
poąkození tkání. Pro účely této studie výzkumníci sledovali 558 lidí s
rakovinou plic a 837 lidí, kteří rakovinu plic neměli a analyzovali
jejich stravovací návyky. ...a quercetin mají podobné molekuly i
protirakovinné účinky.
Výzkumníci zjistili, ľe účastníci studie, kteří jedli více potravin
obsahujících flavonoidy jsou lépe chráněni proti rakovině plic. Zhang
řekl: „Vypadá to, ľe nejlepąí ochranu poskytuje katechin, objevený v
jahodách a zeleném a černém čaji, kempferol v růľičkové kapustě a
jablkách, quercetin ve fazolích, cibuli a jablkách.
použito mater. z www.kurakovaplice.cz
použito mater. z www.kurakovaplice.cz
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář